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QUESTION PRESENTED 
 
 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct is a lawyer permitted to 
continue to hold in the lawyer’s trust account unearned fees paid by a client and otherwise 
repayable to the client if continuing to hold the unearned fees is based only on the lawyer’s 
belief, in the absence of a claim asserted, that the client may have improperly or illegally 
obtained the funds paid by the client? 
 
 
STATEMENT OF FACTS 
 
 A lawyer is retained to defend a client accused of a crime in a state court.  The client and 
lawyer enter into a fee agreement providing for a fee to be paid upon the commencement of the 
representation and for the fee to be earned in agreed portions as the lawyer provides specified 
services with respect to the matter.  The amount paid by the client is deposited in the lawyer's 
trust account.  While the state criminal matter is pending, the lawyer becomes concerned that the 
money used by the client to pay the agreed fee may have been obtained fraudulently by the 
client.  Subsequently and while the state criminal matter remains pending, a United States 
Department of Justice prosecutor advises the lawyer that the money paid to the lawyer by the 
client may have been obtained through criminal activity.  No federal charges are filed against the 
client and the lawyer has no further contact with the federal prosecutor. 
 
 After the lawyer has provided only limited services with respect to the matter, the State 
drops the charges against the client.  Under the terms of the fee agreement between the lawyer 
and the client, a portion of the amount initially paid by the client is required to be repaid to the 
client.  Because of the lawyer’s concern as to the origin of the funds used by the client to pay the 
fee and in view of the communication from the federal prosecutor concerning the funds, the 
lawyer believes he may have civil or criminal liability if funds from the trust account are paid to 
the client and a claim is later made to the funds by a government authority or private party.  
Based on this belief, the lawyer proposes to continue to hold in his trust account the full amount 
paid by the client and to contact the federal prosecutor to determine if the federal government is 
planning to assert a claim to some or all of the funds. 
 
 
DISCUSSION 
 
 Rule 1.14(b) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct requires a lawyer 
to pay over promptly funds to which a client is entitled: 
 



“Upon receiving funds or other property in which a client or third person 
has an interest, a lawyer shall promptly notify the client or third person.  Except 
as stated in this rule or otherwise permitted by law or by agreement with the 
client, a lawyer shall promptly deliver to the client or third person any funds or 
other property that the client or third person is entitled to receive and, upon 
request by the client or third person, shall promptly render a full accounting 
regarding such property.” 

 
The basic requirements of Rule 1.14(b) are modified by the requirements of Rule 1.14(c) in cases 
where two or more persons, which may include the lawyer concerned, assert a claim to the same 
funds.  In such cases, as provided in Rule 1.14(c), the funds or property in dispute must be kept 
separate until the dispute is resolved: 
 

 "When in the course of representation a lawyer is in possession of funds or 
other property in which both the lawyer and other person claim interests, the 
property shall be kept separate by the lawyer until there is an accounting and 
severance of their interest.  All funds in a trust or escrow account shall be 
disbursed only to those persons entitled to receive them by virtue of the 
representation or by law.  If a dispute arises concerning their respective interests, 
the portion in dispute shall be kept separated by the lawyer until the dispute is 
resolved, and the undisputed portion shall be distributed appropriately." 

 
Under these provisions of the Texas Disciplinary Rules, unless another person has asserted a 
claim, the lawyer must promptly deliver to the client that portion of a prepaid fee that is initially 
deposited into the lawyer’s trust account and that is required to be repaid to the client under the 
fee agreement between the lawyer and the client.   
 
 The requirements of Rule 1.05 of the Texas Disciplinary Rules concerning lawyers’ 
obligations with respect to clients’ confidential information do not permit a lawyer to make 
inquiries as to the existence of unasserted claims to funds otherwise belonging to the client.  No 
requirement for such inquiries is imposed by the Texas Disciplinary Rules.  Moreover, the 
Committee is aware of no provision of state or federal law that would require inquiries in these 
circumstances.  Accordingly, the exception provided in Rule 1.05(c)(4) for disclosures of clients’ 
confidential information when required by another Rule or by other law will not permit the 
lawyer to make such  inquiries. 
 
 Thus, in the factual situation here considered, since there has been no claim made by the 
federal prosecutor’s office or any other person regarding the funds held in the lawyer’s trust 
account relating to the client’s matter, the lawyer is required to return the portion of the funds to 
the client as required under the fee agreement.  In addition, if requested by the client, the lawyer 
is required under Rule 1.14(b) to provide a full accounting concerning the funds initially paid by 
the client and the amount repaid to the client.  Rules 1.14(b) and 1.14(c) also permit the lawyer 
to transfer from the trust account to the lawyer’s own account amounts of the prepaid fee that 
have been earned under the terms of the fee agreement between the lawyer and the client. 
 



This opinion addresses only a lawyer’s obligations under the Texas Disciplinary Rules of 
Professional Conduct.  Because it is beyond the authority of this Committee to address issues 
with respect to the application to Texas lawyers of other state or federal laws in the 
circumstances presented, the Committee expresses no opinion on such matters. 
 
 
CONCLUSION 
 
 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, a lawyer is not permitted to 
continue to hold in the lawyer’s trust account unearned fees that are otherwise repayable to a 
client under the fee agreement between the lawyer and client if continuing to hold the unearned 
fees is based only on the lawyer’s belief, in the absence of a claim asserted, that the client may 
have improperly or illegally obtained the funds paid by the client.  The lawyer is not permitted to 
communicate with possible claimants to determine the existence of unasserted claims to funds to 
which the client is otherwise entitled. 


