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QUESTION PRESENTED 
 
 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, may a lawyer deliver to the 
Texas Comptroller of Public Accounts, and file related reports concerning, funds or other 
property held in the lawyer’s trust account for which the lawyer is unable to locate or to identify 
the owner? 
 
 
STATEMENT OF FACTS 
 
 A lawyer holds in his trust account funds or other property belonging to a client or a third 
party.  After three years, despite reasonable efforts, the lawyer either is unable to locate the client 
or third party that is the owner of the funds or other property or is unable to determine the 
identity of the owner. 
 
 
DISCUSSION 

 
Rule 1.14 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct sets forth a lawyer’s 

obligations regarding funds and other property belonging to clients or third persons.  Among 
other requirements, Rule 1.14(a) requires that a lawyer holding such funds keep the funds in a 
separate trust or escrow account and that “[c]omplete records of such account funds and other 
property shall be kept by the lawyer and shall be preserved for a period of five years after 
termination of the representation.”  Rule 1.14(b) provides: 

 
 “Upon receiving funds or other property in which a client or third person 
has an interest, a lawyer shall promptly notify the client or third person.  Except 
as stated in this rule or otherwise permitted by law or by agreement with the 
client, a lawyer shall promptly deliver to the client or third person any funds or 
other property that the client or third person is entitled to receive and, upon 
request by the client or third person, shall promptly render a full accounting 
regarding such property.” 
 

Further, Rule 1.14(c) includes the requirement that “[a]ll funds in a trust or escrow account shall 
be disbursed only to those persons entitled to receive them by virtue of the representation or by 
law.” 

 
Section 72.001(e) of the Texas Property Code defines a “holder” of property as “a person, 

wherever organized or domiciled, who is: (1) in possession of property that belongs to another; 



 
 

(2) a trustee; or (3) indebted to another on an obligation.”  Section 72.101(a) of the Texas 
Property Code provides that, with exceptions not here relevant: 

 
“. . . personal property is presumed abandoned if, for longer than three years: (1) 
the existence and location of the owner of the property is unknown to the holder 
of the property; and (2) according to the knowledge and records of the holder of 
the property, a claim to the property has not been asserted or an act of ownership 
of the property has not been exercised.”   
 

Section 74.301(a) of the Texas Property Code states, in relevant part, that “each holder who on 
June 30 holds property that is presumed abandoned under Chapter 72, 73, or 75 shall deliver the 
property to the comptroller on or before the following November 1 accompanied by the report 
required to be filed under Section 74.101.”  Under section 74.101(a) of the Texas Property Code, 
each holder of property presumed abandoned under chapter 72 (which includes section 72.101(a) 
quoted above) “shall file a report of that property . . . .” with the Comptroller of Public Accounts.  
Section 74.101(c) requires that the report include, if known by the holder, certain identifying 
information about each person who appears to be the owner of the property or any person who is 
entitled to the property.  Under section 74.103 of the Texas Property Code, a holder of property 
who is required to make such a report must keep for ten years certain records concerning 
reported property and persons who appear to be owners of such property.   

 
Although this Committee does not have authority to interpret statutory law and no 

opinion is here offered as to the interpretation of the provisions of the Texas Property Code cited 
above, for purposes of this opinion the Committee assumes a Texas lawyer could reasonably 
conclude that in certain circumstances these provisions apply to property held in his trust account 
for which the owner of the property cannot be located or cannot be identified. 

 
No provision of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct limits or prohibits 

the transfer to the Texas Comptroller of funds or property that a lawyer reasonably believes to be 
“presumed abandoned” under the Texas Property Code.  Any delivery of funds required by 
provisions of the Texas Property Code will be within the scope of Rule 1.14(b), which requires, 
with exceptions not here applicable, that “a lawyer shall promptly deliver to the . . . third person 
any funds or other property that the . . . third person is entitled to receive . . . .”  Accordingly, if a 
lawyer concludes that he holds property subject to the delivery requirements of the Texas 
Property Code, Rule 1.14(b) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct not only 
permits but requires the lawyer to deliver such funds or property to the Comptroller in 
accordance with the Property Code’s requirements. 

 
With respect to the filing of reports with the Comptroller on property required to be 

transferred to the Comptroller under the Texas Property Code, it is necessary to consider the 
requirements of Rule 1.05 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct concerning 
confidential information relating to a lawyer’s representation of current and former clients.  Rule 
1.05(a) defines “confidential information” to include both “privileged information” and 
“unprivileged client information.”  The latter category is broadly defined in Rule 1.05(a) to mean 
“all information relating to a client or furnished by the client, other than privileged information, 
acquired by the lawyer during the course of or by reason of the representation of the client.”  



 
 

Much of the information called for in a report to the Comptroller under section 74.101 of the 
Texas Property Code appears to come within the definition of “confidential information” under 
Rule 1.05(a), including, for example, the name, social security number, driver’s license number, 
e-mail address, and last known address of the client or other person to whom the property is 
believed to belong.   

 
Rule 1.05(c)(4) expressly authorizes a lawyer to reveal confidential information “[w]hen 

the lawyer has reason to believe it is necessary to do so in order to comply with a court order, a 
Texas Disciplinary Rule of Professional Conduct, or other law.” (emphasis added)  Thus, if a 
lawyer files a report containing confidential client information that the lawyer reasonably 
believes is required under provisions of the Texas Property Code concerning abandoned 
property, filing such report would not violate the lawyer’s obligations regarding confidentiality 
under Rule 1.05.  It must be emphasized that this authorization applies only to disclosures that 
are “necessary” for compliance with applicable law.  Particularly in view of the general 
obligation imposed by Rule 1.05 for lawyers not to reveal confidential information acquired in 
the representation of clients unless an exception such as Rule 1.05(c)(4) applies, the lawyer must 
take care not to make disclosures that exceed what is required to comply with applicable law.   
As noted in Comment 14 to Rule 1.05, “ . . . a disclosure adverse to the client’s interest should be 
no greater than the lawyer believes necessary to the purpose.” 

 
 
CONCLUSION 
 
 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, a lawyer is permitted to 
deliver to the Texas Comptroller of Public Accounts, and to file required reports concerning, 
funds or other property held in the lawyer’s trust account for which the lawyer is unable to locate 
or to identify the owner, provided the lawyer reasonably believes that such action is required by 
applicable provisions of Texas law on abandoned property. 


